Meister Eckhart en de Godsgeboorte Preek 3

“Het is noodzakelijk dat Ik ben in de dingen die van Mijn Vader zijn.” Lucas 2:49

Centrale vraag in deze preek(Eckhart Godsgeboorte 3) die mij aansprak was de zoektocht naar het ‘hoe’ we deze eeuwige godsgeboorte in onszelf gewaar kunne worden. Voor zover ik er dan iest van begrijp gaat het om een fascinerende subtiele onderscheid tussen een vorm van actief en werkzaam intellect en deugdzaam leven en een vorm van passief intellect waarin loslaten, overgave, rust en stil zijn de grondhouding is. Het eerste is, zoals ik het nu begrijp, daarbij nodig om onnodige verwarring te voorkomen en het tweede is ‘noodzakelijk’ om God niet voorde voeten te lopen. Wat wat er gebeurt, die Godsgeboorte, is geen werk van jouw maar geheel en al Gods werk waarvin je gemaakt bent/wordt.

Terzijde spreekt hij daarbij van een ‘vermogend intellect’, wat door een van de groepsleden vergeleken werd met ‘Buddhi‘, wat een voor van fijngevoeligheid en onderscheidingsvermogen zou zijn. Een vermogen welke tussen/onder/achter die vormen van activiteit en passiviteit van ‘ons zelf’ oog en oor te gaan krijgen voor de werking van die godsgeboorte in onszelf. Gewaarwording; awareness… Ik herken hierin de rol van de geestelijke begeleiding.

Voor alles is dit noodzakelijk: eigen je niets toe. Laat jezelf helemaal los en laat God het werk in je en voor je doen zoals Hij dat wil. Het werk is dan het Zijne, de geboorte de Zijne en alles wat je bent helemaal. ….. Daarom moet God helemaal in je wezen en je krachten binnengaan, omdat jij jezelf van alle eigenheden hebt beroofd en jezelf woest en ledig gemaakt hebt, zoals geschreven staat: ‘De stem roept in de woestijn’. Laat deze eeuwige stem in je roepen zoals het haar behaagt en wees leeg van alles, wees woestijn. (220)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s